קסמים, אשליות, הסחות דעת, זריזות ידיים, סוגסטיות, תחבולות... כל אלה באים בכדי ליצור את הבלתי יאומן, דבר הנוגד את כל חוקי ההגיון המקובלים על העולם הזה, משהו אשר באמת לא יכול להתקיים... ופתאום מתרחש אל מול ענייכם. אותו משהו שהניע אתכם להמשיך ולחקור על עולם הקסמים... להלן הכתבה של תמיר אשר תמשיך ותעזור לכם ב"הליך החקירה".
עצרו וחשבו - למה אתם רוצים ללמוד את זה? אתם רוצים להיות קוסמים? אתם רוצים לדעת כמה טריקים להרשים את החבר'ה? או שאתם רק רוצים לדעת את הסוד? במקרה הנ"ל, הייתי ממליץ לכם לוותר. תאמינו לי, לא שווה לדעת את הסוד. לכל קסם יש טריק מאכזב, ואם אתם יודעים אותו- זה הורס לכם את ההנאה מהקסם. מן הסתם, אני לא יכול לתאר לכם את ההרגשה של "אני כל כך מקנא באנשים שיכולים להיות מופתעים שוב ושוב מאותו הקסם", אבל תסמכו עלי שעדיף לכם להנות מקסמים במקום לחקור אותם.
אם אתם שייכים לקבוצה של האנשים שסתם רוצים ללמוד כמה קסמים מגניבים להראות לחבר'ה, יש כאן בדיוק את הדבר בשבילכם - האתר אלוז'ניסט הוציא קורס שנקרא street magic (נחזור למושג הזה בהמשך), בו מלמדים קסמים פשוטים ללמידה וקלים לעשייה, תוך שימוש בקלפים ומטבעות. זה לא הDVD האולטימטיבי שיש למטרות האלה, אבל נכון לעכשיו, הוא הכי קרוב לזה.
הבעיה היחידה שיש לי איתו, זה השימוש האינטנסיבי בקלפים. קלפים זה לא משהו שרואים כל יום (במיוחד לא בישראל), ויש המון קוסמים בארץ שלא יודעים שום דבר אחר חוץ מקלפים. תקחו את הפורום של אילוז'נט לדוגמה, יותר מ50 אחוזים מהפורום לא יודעים קסמים אחרים מלבד קלפים. זה ככה מהסיבה הפשוטה שקסמים בקלפים הם פשוטים נורא, וכמעט לא דורשים אימון. במיוחד הקסמים ה"בסיסיים", שנחשבים לנפוצים ביותר.
אתם גם יכולים ללמוד משלל האתרים שיש באינטרנט ללימוד קסמים; הנה דף עם קישורים לכמה כאלה:
נעבור לקטגוריה השלישית, שזה האנשים שרוצים ללמוד קסמים ברצינות, ולפתח את זה בתור תחביב או מקצוע. אין שום דבר רע בלהיות קוסם, למרות הסטיגמה שנתפסה בארץ- שקוסמים הם אנשים שמנים וולגריים שעושים מסיבות יום הולדת לילדים בגילאי 3-7. יש הרבה חברים באגודת הקוסמים שבכלל לא עוסקים בקסמים כמקצוע. יש רופאי ילדים שעושים קסמים ללקוחות שלהם, יש עורכי דין, רואי חשבון, פוליטיקאים שיודעים לעשות קסמים (ראיתם פעם את בנימין נתניהו גורם לכסף להיעלם?).
בשבילכם, חובבי הקסמים, יש לי שלל עצות.
אבל קודם, אני צריך להיות בטוח במשהו. אני כתבתי את המאמר הזה, והבאתי לכם שלל טיפים שעזרו לי במשך השנים, עצות מועילות והפניות לחומר הטוב ביותר שמצאתי. בתמורה, אני דורש דבר אחד - שתתאמנו כמו שצריך. אל תגידו לעצמכם ש"אני אלמד את מה שקל לי ללמוד", ו"זו טכניקה פשוטה, אני לא צריך להתאמן". כולם צריכים להתאמן על כל קסם לפני שמציגים אותו. אם זה מול מראה או מצלמת וידאו, העיקר שתראו שאתם עושים את הקסם כמו שצריך. הבאתי לכם גם את שמות הקוסמים שהמלצתי עליהם באנגלית, בשביל שתכנסו לyoutube, תראו אותם ותלמדו מהם.
אז, שנתחיל כבר?
דבר ראשון - אל תתחילו מקסמי קלפים. זה הדבר הכי נוראי שאתם יכולים לעשות. במקום זה, תתחילו ממטבעות. תקחו מטבע, ותנסו להחזיק אותו ביד בלי שאף אחד ישים לב. יש כמה צורות להחזיק מטבע כך שהיד תראה טבעית -
על הדברים האלה צריכים להתאמן לפני שמתחילים לעבוד ברצינות. הדרך שאני למדתי לעשות את זה היא פשוט ללכת כל היום עם מטבע בתוך היד. ללכת לעבודה עם זה, לנהוג, בבית ספר, מה שלא תעשו - זה יהיה עם מטבע בתוך הPALM. אבל אל תשכחו שהרעיון פה הוא לגרום ליד להיראות ריקה ו"טבעית", לכן - אל תעשו אגרוף בשביל להסתיר את המטבע, זה ישר יחשוף את העובדה שאתם מסתירים משהו.
אחרי שעבדנו על זה, הגיע הזמן ללמוד העלמות מטבע. ההעלמה הבסיסית ביותר היא ההפלה הצרפתית (תרגום חופשי ל"french drop"), שאני אנסה להסביר לכם אותה "על יבש".
הרעיון בהעלמה הזאת היא לדמות את פעולת לקיחת המטבע, אך למעשה להפיל אותו לתוך היד במקום להעביר אותו ליד השנייה. נשמע מבלבל? החזיקו את המטבע כמו בתמונה מס' 1 - עם האגודל למעלה, והאצבעות למטה. הביאו את היד השנייה לקחת את המטבע, שהאגודל יכנס בין המטבע והיד שמחזיקה אותו (כמו תמונה מס' 2). עכשיו, כשהאצבעות מכסות את המטבע, צריכים להפיל אותו לתוך היד שמחזיקה אותו, כמו בתמונה מספר 2. שימו לב שהמטבע נופל ישר למיקום של הfinger palm.
עכשיו יש לדמות את לקיחת המטבע ביד השנייה (וכמובן להסתכל על היד שבה המטבע אמור להיות) ולהעלים את המטבע מתוך היד.
חשוב להתאמן על זה מול המראה שוב ושוב ושוב, עד שזה נראה טוב.
נשמע לא מובן? הנה וידאו שיראה לכם את הביצוע והשיטה (עברתי על עשרות סרטים עד שמצאתי מישהו שעושה את זה כמו שצריך).
קלטת וידאו מעולה למתחילים בנושא היא הקלטת של מייקל אמאר, שנקראת "introduction to coin magic". אני מאמין שאפשר למצוא אותה אצל אופיר לב, ואם לא - תבקשו ממנו שיביא כמה עותקים, זה באמת DVD מעולה. הטכניקות האלה, כולל ההפלה הצרפתית, שמישות לכל החפצים הקטנים שאתם יכולים למצוא - כפתורים, קוביות משחק, מסטיקים, גולות, כדורים קטנים, טבעות, פקקים... כשאתם עושים את התנועה כמו שצריך, יש לכם "קסם מוכן" עם כל דבר קטן שיביאו לכם.
(הDVD של מייקל אמאר, הטוב ביותר שמצאתי למתחילים)
סוגי קסמים קיימים:
עכשיו אני רוצה לעצור ולדבר קצת על סוגי הקסמים השונים שקיימים.
קסמי במה - (אילוזיות, מלשון אשליה), מה שאנחנו רואים בטלויזיה שעושים קוסמים עם אביזרים גדולים, בחורות רזות ושיער
נפוח. קסמים על הבמה בדרך כלל נעשים ללא דיבורים, סוג של פנטומימה. בין הקוסמים המובילים בתחום יש את דייויד קופרפילד(David Copperfiled), ג'ף מקברייד(Jeff Mcbride), האנס קלוק (Hans Klok ), זיגפריד ורוי (Siegfried & Roy), לאנס ברטון (Lance Burton) ורבים אחרים. הקוסם הראשון שאי פעם ראיתי הוא האנס קלוק, שחתך את אשתו ל7 חלקים, בפעם המי-יודע-כמה. מאוחר יותר גיליתי שחצי מהאילוזיות של כריס אנג'ל מבוססות על השיטות של האנס.
קסמי קברט - הרבה אנשים לא מודעים לתחום הזה, וחושבים שכל מה שמבוצע על במה נקרא "קסמי במה". קסמי קברט גם נעשים על במה, אבל בהיקף יותר קטן. הקוסם לרוב מדבר, ועובד עם אביזרים פחות "מרשימים". בדרך כלל משלבים במופע זה סטנד-אפ וקסמים. קשה להסביר את זה לעומק, אבל אם תראו את מאק קינג (Mac king), ג'ונתן המופלא (The Amazing Jonathan), פן וטלר (Penn & Teller) ואחרים, תבינו למה הכוונה.
הסוג העיקרי של קסמים, מה שאתם כנראה הולכים ללמוד, הוא קסמי קלוז-אפ (נקראים גם קסמי תקריב, קסמי walk-around ומיקרו-מאג'יק). קסמי קלוז-אפ נעשים קרוב לצופים, מול העיניים שלהם, ובאינטראקציה ישירה איתם (בניגוד לקסמי קברט, שהקוסם מדבר לקהל כאל קבוצה). רוב קסמי הקלוז-אפ משתמשים בחפצים שמוכרים לכולנו - טבעות, ניירות, מטפחות, שעונים, מטבעות וקלפים. אם אני אתחיל למנות את הקוסמים שעוסקים בקלוז-אפ אני אסיים לכתוב את המאמר ב2012, ככה שאני אכתוב לכם את הTOP של הTOP ונסתפק בזה - Dai Vernon, ידוע גם כ"הפרופסור"- הסבא של קסמי הקלפים המודרניים. מאקס מליני (Max Malini) הוא קוסם קלפים מעולה שהופיע לפני כמה עשרות שנים, לארי ג'נינגס (Larry Jennings) - קוסם קלוז-אפ מהולל, היה המורה של אורי אשכנזי, אחד היחידים בישראל שבולטים בתחום הקלוזאפ, מייקל אמאר (michael ammar) - תלמיד של ורנון, תראו את הרוטינת הcups and balls שלו, טומי וונדר (tommy wonder) -מהקוסמים הגדולים והיצירתיים שאי פעם היו, ועוד כמה שמות שאני ממליץ לכם לחפש - bill malone, ed marlo, david stone, manuel muerte, henry evans, juan tamariz, greg wilson, tom mulica.
קסמי רחוב - ז'אנר חדש שנוצר בעקבות ספיישל הטלויזיה הראשון של דייויד בליין (David Blaine) בשנת 99. בתוכנית דייויד הלך לאנשים אקראיים ברחוב והראה להם קסמים פשוטים בקלפים (קלוז-אפ), וקרא לזה Street magic. קוסמים אחרים, שהתחילו להתעסק בקסמים אחרי שנת 99 חשבו שהמושג STREET MAGIC מתייחס לקסמי קלוזאפ, והתחילו לקרוא לקסמים שלהם ככה. זוהי כמובן הנחה מוטעת - אין דבר כזה street magic, זה רק שם יותר פלצני לקלוז-אפ. האתר אילוז'ניסט רק מחזק את הטעות הזאת, כשהוא קורא לDVD למתחילים street magic. הקסמים שעושים ברחוב, אלה שלא נעשים ע"י ילדים קטנים שמחקים את בליין וכריס אנג'ל (criss angel), נעשים במתכונת של הופעת רחוב, בין הטובים יש את סליני (cellini) וגאזו (gazzo).
מנטליזם - זה הסוג היותר "חדש" של קסמים, שהתחיל בשנות ה70 המוקדמות ע"י אורי גלר. לאחורנה היתה התוכנית של אורי גלר, בה הופיעו 9 קוסמים בטענה שיש להם כוחות על טבעיים, דבר שחולל סערה באגודת הקוסמים. בקסמי מנטליזם הקוסם מציג צורה של קריאת מחשבות, או תפיסה על חושית מסויימת. מסובך להגדיר את התחום מכיוון שהוא כולל כל כך הרבה אפקטים שונים - כיפוף כפיות, הזזת חפצים ללא מגע, עצירת שעונים, קריאת מחשבות, צפייה מראש של מחשבות, ראייה מרחוק, ועוד רבים. אני אשתמש בניסוח של נמרוד הראל, לא בגלל שאני חושב שהוא אידיאלי, אלא מחוסר מינוח יותר טוב- "קסמים באים להדגים לנו משהו מעולם דמיוני ולא מציאותי, מנטליזם מספר לנו משהו מתוך העולם שלנו". מהטובים בתחום - ליאור סושרד (סתם, תודו שזה הצחיק אתכם) מקס מייבן (max maven), חיים גולדנברג (haim goldenberg), בנאצ'ק (banachek), דרן בראון (derren brown, שיש לו אינסוף סדרות בערוץ 4 הבריטי), אנדי ניימן (andy nyman), לוק ג'רמאי (luke jeramy) ונמרוד הראל (הייתי בספק גדול אם להוסיף אותו לרשימה, כי יש לי בעיה עקרונית עם העובדה שהוא לא "קורא לילד בשמו").
אחרי שעברנו על כל החומר העיוני הזה, בואו נלמד איזה קסם נחמד ופשוט, שעדיין יכול לעבוד על אנשים – ואפילו על קוסמים.
האפקט – צופה בוחר קלף כלשהו, זוכר אותו, שם אותו בראש החבילה, חותך את החבילה והקוסם מוצא את הקלף שלו.
שיטה – השיטה פשוטה מאוד, ומבוססת על עקרון בקלפים שנקרא key card. כל מה שיש לעשות הוא לזכור את הקלף התחתון בחבילה (לדוגמה, מלך יהלום), וכשהצופה בוחר את הקלף, שם אותו למעלה וחותך את החבילה, הוא למעשה שם את הקלף שלו בדיוק מתחת לקלף התחתון שאתם זוכרים. הקוסם מתחיל להוריד קלפים מראש החבילה, וכשהוא מגיע לקלף שהוא זוכר, הקוסם יודע שהקלף הבא הוא הקלף של הצופה.
האתר שאני עומד לתת לכם הוא אתר חינמי, שמכיל מאות קסמים מדהימים בקלפים. תסתכלו עליו, ותחפשו קסמים שאתם אוהבים. תתאמנו עליהם ותראו אותם לחברים ומשפחה. תחפשו בהסברים את המושגים force,control, pass, call, palm.
אביזרים וקסמים
יש כמה אביזרים וקסמים שמוכרים לכל קוסם, הנה כמה אביזרים ששווה לדעת מה אפשר לעשות איתם, וכמה קסמי קלוז-אפ שנחשבים לקלאסיקות של הקסמים. אני לא הולך לרשום את השיטות המדוייקות, לכל מוצר יש חוברת הסברה בקנייה.
Cups and balls – הקסם הכי ישן שקיים. בקסם המקורי יש 3 כוסות ו3 כדורים, שהכדורים נעלמים מהיד של הקוסם ומופיעים מתחת לכוסות. שווה לראות את הרוטינות של מייקל אמאר, טומי וונדר וגאזו.
Thumb tip – סוג של אגודל מגומי, שכוללת מגוון שימושים. בDVD של דארוין (Darwin's Encyclopedia of Thumb Tip Magic) יש עשרות אפקטים שימושים עם האביזר הזה.
Oil & water – בקסם הזה יש קלפים אדומים ושחורים, שאחרי שינוי הסדר, חוזרים למצב המקורי שלהם. יש גירסה מדהימה לקסם הזה, של רנה לואנד, שנעשת רק עם יד אחת. רנה עבר תאונת דרכים ואיבד את ידו הימנית, ככה שהמציא את הגירסה הכי "פיירית" לקסם הזה מתוך ניסיון להתגבר על הנכות.
וקס קוסמים – שעווה שמותאמת במיוחד לקוסמים לשימושים שונים. הוקס המוצלח ביותר (מהניסיון שלי) הוא של מייקל אמאר (הזכרתי את השם הזה די הרבה, לא?) ואפשר להשיג אותו די בזול אצל אופיר לב. מייקל הוציא אותו כמוצר עזר לקסם "קלף על התקרה", והתחיל לשווק אותו גם לעבודה עם חוטים בלתי נראים.
כדורי ספוג – עוד קסם קלאסי, שבו כדורים מספוג משנים מקום, נעלמים ומופיעים. הכדורי ספוג של גושמן הם הכי טובים שעבדתי איתם, עדיף לקנות את הsuper soft. קניתי את שלי לפני יותר מ3 שנים ב20 שקלים, ועד היום אני עובד עם אותו הסט. אני עובד עם 2 אינץ', אבל למתחילים אולי יהיה יותר נוח ה1 וחצי אינץ'.
חבילות קלפים – אלו החבילות המומלצות – בייסיקל (bicycle), ביי (bee), טולי הו (tally ho) ואביאטור (aviator). את הזבל מפלסטיק שמוצאים בחנויות, תשאירו שם.
חבילה בלתי נראת – או invisible deck, קסם בקלפים בו הצופה אומר בקול רם שם של קלף, והקלף הנבחר הוא הקלף היחידי שהפוך בחבילה. קסם חזק מאוד, שיכול לשמש כמפלט כאשר קסם אחר משתבש.
עכשיו, עוד משהו חיוני – דברים שינסו למכור לכם ועל אלו נאמר – "פשוט אמרו לא";
Card guard – "שומר קלפים" – יקר, חסר טעם ולא מועיל. במקום לבזבז 30 שקל, פשוט אל תעבדו עם הקלפים ישר אחרי האוכל או אחרי הכנת עוגות בוץ.
חבילות מיוחדות – כולל את הבלק טייגר, גוסט, קלפים שקופים, קלפים ירוקים, קלפים עם דיו מכסף (VIPER), בייסיקל מאסטרס, וינטג' 1800, וכל הזבל שמוכרים באלוז'ניסט. למה לא לקנות אותם? מהסיבה הפשוטה שהם לא טובים לשום דבר. הם סתם נראים מוזרים, ומעלים חשד שלא מדובר בחבילה רגילה. תאמינו לי, החבילות הרגילות הכי טובות, וכששומרים עליהם טוב – הן מחזיקות הרבה יותר זמן.
ערכת הM5 – זה אחד הדברים שאני לא ממליץ עליהם. להרבה קוסמים יש אותה, והרבה קוסמים משתמשים בה, אבל אני פשוט לא חושב שזה דבר שקוסם צריך. הערכה מכילה גימיק שמשמש לכל מיני הדגמות של טלקינזיס. יש דרכים יותר זולות ויותר יעילות לעשות את אותם הטריקים, וכל אחד עם היגיון בריא יכול לראות איך הטריק נעשה.
ועוד משפט לסיום – תזכרו ש"זול" מתחיל בזין. אין מה לעשות, בשביל איכות צריכים לשלם. אני בהתחלה חשבתי ש20 שקלים לבייסיקל זה המון, ובסוף הבנתי שזה שווה את זה.
סרטים וספרים ששווה לראות
היציאה הגדולה ביותר של פינגוין מאג'יק היא אוז פרלמן, עם הDVD שלו "born to perform". זה הDVD המקיף ביותר לקסמי קלפים למתחילים, שמכסה את שטח הלימוד הכי גדול שאפשר. מומלץ!
בנושא מטבעות, הDVD של פינגוין בכיכובו של ג'י נובלזדה מתחת הוא מתחת לכל ביקורת. הבאתי לכם למעלה את ההפנייה לDVD של מייקל אמאר, ואני אתן לכם את הספר שנחשב לבסיס של קסמי מטבעות – modern coin magic של J.R בובו.
בנושא מנטליזם, יש את הספר שנחשב לתנ"ך של המנטליזם – לא בגלל שיש בו הכל, אלא מכיוון שהוא מכיר את כל החומר שחשוב לדעת בשביל להתחיל – corinda's 13 steps to mentalism. יש גם את psychological subtleties של בנאצ'ק, שזהו ספר מעולה בנושא מנטליזם פרקטי והשפעות פסיכולוגיות.
האנציקלופדיה של טארבל (the tarbell course of magic) מכילה מאות קסמים מדהימים, ששווה ללמוד. היא יקרה מאוד, אז עדיף שתקנו אותה ביחד עם עוד 4-5 אנשים, ותחליפו ביניכם את הכרכים. גם הספר של דליה פלד (כן, השחור המזעזע הזה שאף אחד לא שם עליו קצוץ) מכיל המון קסמים פרקטיים ומעניינים, בניגוד למה שנהוג לחשוב. צריך רק לדעת לחפש.
לסיום, כמה סרטים שאהבתי במיוחד ותרמו לי כקוסם –
gregory wilson - on the spot
david stone - the secret of magic
michael ammar - the exiting world of magic
jeff mcbride - magic on stage
manuel muertte - done by misdirection
vallerino - card fantasy
aldo colombini - standing room only
thomas medina - geek magic
brian tudor – heckler
טיפים לסיום
תתאמנו. תתאמנו תתאמנו ותתאמנו. תתאמנו כל הזמן, כשאתם יושבים מול המחשב, מול הטלויזיה, באוטו, עם חברים.. כל הזמן להתאמן. ככל שאתם מתאמנים, אתם נהים יותר מנוסים ויותר מוצלחים.
תדעו מאיפה באו הקסמים שלכם. יש קוסמים בארץ שלא יודעים מי היה הפרופסור, מי המציא את הsnap change, ומי חשב על התנועה שהם משתמשים בה כל הזמן בקסמים שלהם. ככל שתחקרו למקורות של הקסמים, תדעו למה שווה ללמוד מהטובים ביותר ומהממציאים, ולא מאיזה חלון-תצוגה של פינגוין מאג'יק או צ'יקו ודיקו.
הרבה אנשים יגידו לכם על ההתחלה לקנות מלא קלטות ואביזרים. אל תקנו כל מה שאתם רואים \ כל מה שאומרים לכם. כסף לא יהפוך אתכם לקוסמים טובים, רק אימון, אימון, התמדה ויצירתיות.
וטיפ אחרון שאני יכול להביא לכם – אל תפחדו מאנגלית. כל החומר המשמעותי בקסמים נכתב באנגלית, והסיבה היחידה שאני יודע אנגלית היום, היא הספר של ארדנייז. אני עכשיו לומד צרפתית מדוברת בדיוק למטרה הזו, מהסיבה שיש הרבה חומר טוב בקסמים שכתוב בצרפתית. צרפת זו אולי הארץ היחידה שקוסמים נחשבים לאומנים ולא לווירדוס שעושים ימי הולדת לילדים.
אם יש לכם שאלה לגבי משהו, תהייה או מחשבה, אל תתבישו לשלוח לי אימייל – tamirp@gmail.com, אני עונה לכל האימיילים, אפילו אם זה לוקח זמן.
מקווה שנהנתם ללמוד,
תמיר.
|